Mi ez a blog?

Eleged van a tuti fogyókúrákból? Tanulj meg gondolkodni!

Szavazás

Meg is kell élni... (Reklám)

Nehogy lemaradj!

Szeretnél értesítést kapni az új bejegyzésekről?

Email cím:


Hozzászólások RSS

Utolsó kommentek

A Nagy Fogyás Blog

A fogyásról nem csak Fogyiknak. Avagy kockahasat mindenkinek alanyi jogon!

Egy tipikus fogyókúra forgatókönyve

2007.09.28. 00:31 Fanatikus

Rengetegszer hallom, hogy gizi update módszerrel 10kg -ot fogytam 1 hónap alatt, leves diétával lement 5 kg egy hét alatt, humbuk módszerrel 19kg -tól szabadultam meg, stb.

Folyamatosan megy az információ, tuti receptek, diéták meg titkok megosztása.

Igen, képzeld, ma már a kutyaszartól is lehet fogyni és ezt most komolyan mondom.

A diétákat általában az alapján rangsorolják és úgy határozzák meg a hatékonyságukat, hogy x idő alatt y kg testsúlytól szabadulhatsz meg segítségükkel, ahol x minél kevesebb, y pedig minél több.

Ez lenne az lényeg? Ez lenne az egészséges? Kétlem.

Nézzük is meg, hogy ezek a csodadiéták miért "működnek".

Vajon miért mondom, hogy ezek a módszerek baromságok, amikor ha belevágsz, a mérleg egyre kevesebbet mutat? Az eredmények ellen beszélnék?

Íme a tipikus forgatókönyv, mi történik, miután belevágtál a fogyókúrába:

- Hogyan is fogalmazzak finoman: felül kevesebb megy be, alul több jön ki: voálá, máris minusz 1 kg.
- Az izmok nem jutnak elég tápanyaghoz, csökken és felhasználódik az üzemanyag (glikogén): máris minusz több kiló. A folyamat ugrabugrálással meg fitneszkedéssel gyorsítható. Így könnyebb "fogyni".

De ez még semmi, most jönnek a nagy kutyák:

- Csökken a nátrium fogyasztás, mert a legtöbb diéta tiltja a sót (só-víz háztartás rémlik?). Emelett a diéta mellett felemeljük a vízfogyasztást (hogy "nehogy már éhes legyél"), ehhez párosul a kiürülő glikogén, meg még a diéta által előírt természetes (gyógytea pl.) vagy bevett vízhajtók és tádám: máris egy tekintélyes víztömegtől szabadultál meg :) A testünk közel 75% -ka víz! Ebből a legkönnyebb "fogyni". Csodás, nemde?

- Ehhez a ponthoz képest a fenti még sehol sincs. Ez a legveszélyesebb mind közül az egészségedre. A következő hatalmas tömegveszteség az izombomlás. Napokon belül (vagy még hamarabb) megindul ez a folyamat, amint a test nem jut elég jó minőségű táplálékhoz. A testnek energia kell, ezt pedig az izmok lebontásával tudja fedezni gyorsan. A diéták alatt bekövetkező testsúlyvesztés jelentős részét adhatja az izomveszteség.

Zsírveszteség: általában alacsony vagy minimális. Főleg a rövid fogyókúrák alatt szinte esélye sincs a szervezetnek, hogy elkezdje a zsírraktárakat lebontani. Ez egy lassú folyamat.

A végeredmény: leadtál 10 kg -t mondjuk 4-6 hét alatt. A fogyókúrát persze sikeresnek ítéled, mert a mérleg nem hazudik. De igenis hazudik. Nem kicsit, nagyon.

A hasad azért kisebb, mert beesett a fogyókúra miatt. Talán a zsírpárnák is kisebbnek tűnnek, mert alattuk az izmok összeestek és kisebb a víztartalmuk.

A testkompozíciód nem javult, nem lettél egészségesebb (sőt!).

És mi jön utána?


A fogyókúra abbahagyásával a glikogén és víz gyorsan visszatöltődik az izmokba (pár napig-hétig tart a csoda).

Egyedül az izomzat az, ami lassabban tér magához. Időre, tápanyagokra és ingerekre van szüksége, hogy visszanyerje eredeti formáját.

A testzsírod és összességében a testsúlyod pedig visszatérhet az eredeti állapotába, hacsak nem lesz nagyobb. Mert a test kompenzál.

Ő ugyanis szeretné túlélni a következő "fogyókúrádat".

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyas.blog.hu/api/trackback/id/tr61179250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ágnes 2007.09.29. 15:50:02

Én a nyáron voltam egy böjttáborban, 10 napig csak vizet ittam, és valóban fogytam 6 kilót. Aztán ahogy elkezdtem először salátákat enni, már jött is vissza a kiló. Nem mind, de majdnem. El is ment a kedvem az egésztől... Nyomorúságos 10 nap volt ám az... Te próbáltál már olyat?

Fanatikus · http://fogyas.blog.hu 2007.09.30. 00:42:12

A böjt méregtelenítésre jó. Teljesen tipikus, amit leírtál.

Eszter 2007.10.16. 18:21:04

Nagyon tetszik a blogod, különösen ez a bejegyzés! Ezekről a dolgokról fogalmam sem volt! Bár nem kellett soha fogyókúráznom és most is csak a narancsbőrtől való megszabadulás miatt keresgéltem a neten, de örülök, hogy idetaláltam és jövök még! Sok sikert!

marit · http://vagyokvalaki 2007.11.06. 20:56:30

Nagyon jó ez az oldal ,ide még visszatérek!
Mivel rám is rámfér egypár jótanács és pár minuszkiló!

kaveguru · http://www.kaveguru.com 2007.11.26. 22:30:02

Az is számit, hogy milyen löttyöket, szirupokat iszunk a normális (hol van az? :-) ) viz helyett. Mivel mérgezzük magunkat az italautomatákból? Az elhízás legjobb ellenszere, ha nem hízunk el! Rendsszeresen sportolj és mérsékelten egyél (igyál)!

Fanatikus · http://fogyas.blog.hu 2007.11.27. 09:05:43

Így van, napi 3-5 liter tiszta (pl. szűrt víz) ajánlott.

norhusz 2007.12.04. 11:51:03

Persze még jobb a hatás, ha a napi vízmennyiséggel egyszerre a szükséges vitaminokat, nyomelemeket is be tudjátok vinni a szervezetetekbe. (A vízben oldott ásványi anyag tartalom legyen kevesebb, mint 600mg/liter. A táblázatot megtaláljátok a palack hátoldalán. Lehetőleg a víz buborék-mentes legyen, hiszen a szénsav kioldja az ún. ftálsavakat -potenciális rákkeltő anyagok!!! - a műanyag palackból!)
Legjobb, ha szerves, folyékony, nagy felszívódási képességekkel rendelkező és mátrix formátumú táplálékkiegészítőt választotok erre a célra.
Nagyon sok vitamin készítményt sajnos szintetikus, szervetlen anyagból állítanak elő (pl. kalciumtabletta esetében -márkanevet nem mondok:)- a tabletta akár 50% Calcium-carbonátot - mezei nevén meszet tartalmazhat. Az ilyen cuccokkal nem tud mit kezdeni a szervezetünk, hiszen mi szerves lények vagyunk!
süti beállítások módosítása