Mi ez a blog?

Eleged van a tuti fogyókúrákból? Tanulj meg gondolkodni!

Szavazás

Meg is kell élni... (Reklám)

Nehogy lemaradj!

Szeretnél értesítést kapni az új bejegyzésekről?

Email cím:


Hozzászólások RSS

Utolsó kommentek

A Nagy Fogyás Blog

A fogyásról nem csak Fogyiknak. Avagy kockahasat mindenkinek alanyi jogon!

Mi a jó diéta ismérve?

2007.10.09. 00:28 Fanatikus

A napokban ezen agyaltam, hogy mi lehet az az 1 szempont vagy kérdés, ami megkülönbözteti a kamu sztárdiétákat a valóban működő "módszerektől" (nem szeretem ezt a szót használni, igazából nincs semmi módszer. Diéta van és edzés van).

Pont itt a jobb oszlopban is fut 1 ilyen reklám, amin azt hirdetik, hogy fogyás diéta és edzés nélkül, fogyasztótablettával. Röhej.

Azt már megbeszéltük, hogy fogyni "mindentől" lehet.

  • Ha az a célod, hogy a mérleg kevesebbet mutasson, ha nem teszel rá, hogy 65kg vagy 55kg vagy, mert hencegni akarsz a súlyoddal, ha neked mindegy, hogy miből "fogysz" (izom és víz), ha neked mindegy, hogy rámegy-e erre az egészséged, akkor válaszd a sztárdiétákat.
  • Ha az a célod, hogy hosszútávon egészséges légy, jól érezd magad, megőrizd az izomzatod, jobb testfelépítést akarsz, csökkenteni egészséges szintre a testzsírodat, akkor neked normális kajálásra és edzésre van szükséged.

Tehát mi az az egy kérdés, amiből egyből le lehet vágni, hogy megint valami gagyi sztárdiétáról van szó?

Szerepel a diétában a fehérje szó?

Foglalkozik a csoda diétád a fehérjével? Ajánl napi bevitelt? Napit, nem négynaponta. Ha négynaponta eszel fehérjét, az egy csodálatos módszer az izomleépítéshez. Igen, ezzel a súlyod is csökken, ha ez a célod.

Az egészséges fehérjebevitel legalább (minimum-minimum!) napi 1 gramm / kg. Sovány testsúly kg. Tehát ha van rajtad 30 kg súlyfelesleg, az nem kér enni.

(Megvettem a -10 kg / hó norbi könyvet, hogy írjak róla. Ott például egységes étrendet adnak. Mindegy, hogy 155 cm magas irodai dolgozó vagy, vagy pedig 190 cm magas kosárlabdázó. Ugyanannyi a tápanyag szükségleted. Van táblázat, azt kövesd. Hahó, gondolkodni ki fog?! Ehhez nem kell Phd., hogy rájöjj mekkora hülyeség!)

Ha csökken a tápanyagbevitel (mert mondjuk sztárdiétázol), akkor több fehérjére (és impulzusra) lesz szükséged, hogy az izmomzatodat meg tudd őrizni.

Tehát napi minimum 1.5-2 gramm fehérjére lenne szükséged, és ezt kell javasolni a diétádnak is. De ez felmehet akár napi 3 gramm / kg -ra is, különösen, ha sportolsz!

Ha ez nem szerepel a Nők lapjáról kinyomtatott diéta lapodon (legalább a kisbetűs résznél), akkor dobhatod ki a kukába az egészet.

Fogyni ettől függetlenül tudsz még tőle. Ha mindegy miből.

A fehérjével nem lehet játszani, hogy egyik nap nem eszem belőle, a másik nap 2x annyit. Egyenletesen van rá szükség (próbáld csak ki magadon, ha komolyabban sportolsz!).

Ez nem azt jelenti, hogy ha ma nem eszek meg 1kg húst, akkor holnap 1kg kevesebb izomzatom lesz. De hosszútávon...

Meg állítólag a szívben is van valamennyi izom. Én nem tudom, nem vagyok Kiskegyedes szakértő. Lehet annak sem tesz jót a fehérje hiány.

UI:
Több interaktivitás kéne a blogon. Tehát legyen ez az utolsó mondat: mi a véleményed? :)

4 komment

Címkék: edzés diéta fogyás súlykontroll fehérje fehérje nap sztárdiéta fogyasztótabletta

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyas.blog.hu/api/trackback/id/tr56190785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2007.10.10. 09:35:49

Hát jó, legyünk interaktívak. A legtöbb embernek van valami véleménye a fogyás-fogyókúra témában. Ha más nem, az, hogy nem érdekli. Egy-két gondolat, ami eszembe jutott a témáról.
1. Szerintem a legjobb módszer a „normális” táplálkozás, vagyis mindent kell enni, csak mérsékelten. Vagyis a bevitt kalóriamennyiség csökkentése úgy is elérhető, ha semmit nem zárunk ki. Csökkenteni pedig úgy kell, hogy a szokott mennyiségnél napi 200-400 kalóriával kevesebb legyen. Ez persze a legkönnyebb úgy, ha kihagyjuk azokat a kajákat, ami tulajdonképpen fölösleges, pl. süti, csoki, rágcsa, azután lehet csökkenteni a normál kaja adagokat is, változtatni az összetételét. Persze nem könnyű állandóan számolni, de nem is kell, csak addig, amíg már hozzászokik valaki.
2. Gondoljunk az idősebbekre is (én is az vagyok, nem hogy én, de már a gyerekeim is elmúltak húszévesek), tévhit az, hogy idősebb korban természetes az elhízás, sajnos, nekünk már mindenképpen kevesebbet kell enni, mert az anyagcsere lelassul. Fokozatosan kell hozzászokni a kisebb adagokhoz. És nem beleragadni az autóba vagy a fotelba.
3. A mozgást nem lehet úgy kezdeni, hogy rohanj az edzőterembe, különösen olyanoknál, akik szinte soha életükben nem sportoltak semmit, különösen, ha már jó nagy fölösleget sikerült összegyűjteni. Először meg kellene próbálni pl. nem autóval járni mindenhova, egy megállót (majd később többet) gyalog megtenni, nem lifttel menni az első emeletre is stb.
Tegnap megnéztem a tévében ezt a fogyasztós idióta műsort. Én nem vagyok szakember, de el nem tudom képzelni, hogy 50-100 kg terhet cipelő, edzetlen emberekkel így kell kezdeni a mozgatást. És mire jó a terepjáró-huzigálás? Szerintem ez borzasztó.
4. Mára egy utolsó gondolat; legjobb, ha akkor kapunk észbe, amikor még csak 2, legfeljebb 5 kilótól kell megszabadulni.

Fanatikus · http://fogyas.blog.hu 2007.10.10. 15:33:20

A 2 -es, 3-mas ponttal teljesen egyetértek.

Ezzel a kevesebb energiát kell bevinni, mint amennyit mozgunk, ezzel nem (ebben a formában). Ez már külön blogposzt lesz.

Ariadne · http://ariadne-fonala.blog.hu 2007.10.13. 06:28:07

Először is ezt nem teljesen értettem (utolsó mondat):
"Az egészséges fehérjebevitel legalább (minimum-minimum!) napi 1 gramm / kg. Sovány testsúly kg. Tehát ha van rajtad 30 kg súlyfelesleg, az nem kér enni."

Másrészt a "kg", gondolom, itt testsúly kg.

Brokermentor · http://www.brokermentor.hu 2007.10.14. 17:23:03

Még régen hallottam (a humorista) Sándor Páltól a leghatékonyabb fogyokúrát: Bármit lehet főzni.
Utána azonnal öntsük a WC-be, hogy ne legyen vele sok macera! :-)
süti beállítások módosítása